уторак, 9. фебруар 2010.

Човек има право да гледа другог човека одозго једино када жели да му помогне да се усправи


Свака особа се роди као мала, слабашна стабљичица коју треба уздићи на танане ножице и показати јој прави пут. Њој треба помоћ, наша помоћ да је научимо да постане човек, да разликује добро и зло и да буде вољен.

Патријарх Павле је био један од људи који је скроман, добар и чистог срца.. Желео је да свима пружи помоћ и живео је за то. Знао је да добро дело чни човека. Знао је да је важно да не будемо нељуди и да не понижавамо слабије. Учио нас је да на њих гледамо као на себе. Ми се нисмо родили јаки, учили смо кроз живот и даље учимо како да останемо на правом путу истине и доброте. Некада напредујемо ситним а некада крупним корацима.

Патријарх је помагао многима, занемарујући њихов изглед и новац. Данас ми бројимо сваку пару и трпамо у џеп.Сиромашнима не помогнемо. Некоме живот је игра. Све што треба купи својим прецењеним новцем. Не размишља да се неко сада бори за живот који је вреднији од новца. Сигурно нећемо зажалити ако пружимо помоћ неком од оних којима је то потребно. Можда захваљујући нама неко упорно корача правом стазом. Наше мало, некоме је пуно па зато: доброта, љубав и хуманост има разлог да се развија.

Патријарх Павле нас је научио да човек има право да другог гледа одозго једино кад му помаже да устане да се усправи. То сада знам и трудићу се да у животу увек поступам тако и да дам мали допринос лепшем животу за све.

Тара Поганчев IV-3

1 коментар:

  1. Твој рад је заиста заслужио да буде на конкурсу и жао ми је што он није и победио. Од свих твојих радова овај је међу најбољима то јест најбољи.

    ОдговориИзбриши